Particularitățile comunicării scrise și verbale sunt aspecte importante ce țin de fiziologia limbajului, acestea fiind atinse cu ajutorul volumului nou de informație; de aceea, medicul trebuie să fie în permanență atent și conectat la avalanșa informativă care i se pune la dispoziție (prezentări, specializări, cursuri).

Pentru ca o clinică sa fie eficientă este nevoie ca pentru fiecare ramură să existe un specialist informat continuu, deoarece estetica stomatologică include o serie de tratamente din arii diferite, având ca scop îmbunătățirea dentiției pacientului, de unde și denumirea de terapie interdisciplinară.

Pentru a înțelege mai bine acest subiect, vom face o analogie între o orchestră și clinică: ca în orice domeniu, trebuie să existe un "dirijor" al acelui grup care să coordoneze întreaga sonată și care e nevoit să știe întreaga partitură, precum și desfășurarea ei. Acesta îi ajută pe cei din orchestră în înțelegerea terapiilor (terapia de albire, terapia ocluzală, terapia ortodontică și endodontică, terapia implanto-chirurgicală, terapia parodontală), precum și în efectuarea lor. Acestea sunt efectuate de către o serie de instrumentiști ai simfoniei: cei care se ocupă cu instrumentele de suflat apar în configurații diferite, în funcție de epocă, spațiu și repertoriu (ex: proteticienii care și-au dezvoltat modul de a efectua tratamente precum albirea, terapia ocluzală, datorită dezvoltării tehnologiei, acestea neputând fi efectuate fără un laborator eficient). Fundamentul orchestrei este reprezentat de clasicii violoniști, aceștia fiind organizați în partide (ai căror membri cântă la unison), scoțând în evidență notele înalte, dând culoare partiturii (ex: chirurgii și implantologii care redau sclipirea danturii), melodiosul și îmbietorul pian, care îndreaptă sunetul grav și îl aduce la aproape aceeași înălțime ca și instrumentul cu coardă și arcuș (ex:ortodonții), de asemenea și acompaniamentul, care oferă un plus de culoare și grație orchestrei, fără de care aceasta nu ar mai suna la fel (ex: asistentele). Dacă unul singur lipsește, cântecul nu poate fi dus la bun sfârșit.

Lucrul în echipă, corect distribuit, reprezintă un lucru bine făcut!