Fotografia a devenit un element esențial în lumea medicinei dentare. Evoluția și dezvoltarea acesteia constituie un adevărat privilegiu pentru medici, în documentarea cazurilor și în desfășurarea actului medical. Una din utilitățile fotografiei dentare, mai puțin scoase în evidență, este aceea de instrument de diagnostic.

Medicina dentară, la fel ca și celelalte ramuri ale medicinei reprezintă „arta observației semnelor și detaliilor prin care practicianul înțelege elementele particulare ale pacientului examinat și poate formula un plan de tratament eficient”.

Pentru calitatea fotografiilor se vor impune o serie de reguli și se vor lua în considerare anumite aspecte: pacientul trebuie așezat pe scaunul stomatologic, iar medicul, alături de asistentă, trebuie să se asigure că subiectul stă intr-o poziție stabilă și confortabilă.

Cu ajutorul departătoarelor (cele mai folosite fiind cele din policarbonat transparent), se vor îndepărta părțile moi (buzele și obrajii) și se vor stabili normele frontale, cât și cele laterale. Utilizând oglinzi introduse în cavitatea bucală se vor obține imagini ocluzale ale dinților maxilari și mandibulari. Pentru împiedicarea aburirii oglinzilor, acestea se vor introduce în apă caldă sau se va folosi spray-ul de aer. De asemenea, culoarea de fundal precum și alegerea aparatului ajută la obținerea unor poze de calitate, indispensabile constatării particularităților sistemului dentar. În ultima parte, iluminarea ajută la evitarea zonelor de umbră. Această metodă de studiu este ușoară și indispensabilă pentru cadrul medical.