Implantologia modernă:
Implantul dentar este un dispozitiv din titan care se introduce în osul maxilar cu scopul de a înlocui unul sau mai mulți dinți. Este de menționat faptul că acest domeniu combină două ramuri ale stomatologiei: chirurgia și protetica. Implantul dentar nu mai este doar un lux, ci poate deveni o necesitate în tratamentele de restaurare dentară, fiind de cele mai multe ori soluția ideală pentru rezolvarea unor astfel de probleme.

Implantologia dentară reprezintă procedeul de stomatologie dentară ce rezolvă edentația parțială fără a afecta dinții vecini, reușind astfel să înlăture neplăcuta proteză totală mobilă. Pe scurt, aceasta se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă prin introducerea intraosoasă a unei rădăcini dentare artificiale, pe care se construiește ulterior o lucrare protetică: coroană dentară, punte dentară, proteză mobilizabilăUneori, la implanturile dentare se pot atașa aparate ortodontice pentru a îndrepta sau alinia dinții.

În prima fază, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a plasa implanturile dentare în interiorul osului maxilar. La început se administrează o medicație ce ajută la relaxare (doar la nevoie) și la preîntâmpinarea infecțiilor, antibioterapia. Apoi se administrează anestezicul local specializat pentru a amorți zona unde va avea loc intervenția.
Integrarea implanturilor în organism se face printr-un proces numit OSTEOINTEGRARE, definit ca fiind un ”contact stabilit între osul normal remodelat și implant, fără interpoziție de țesut neosos, permițând transferul continuu al sarcinilor de la implant, spre și în țesutul osos”. Osteointegrarea are nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între 3 și 6 luni.
În perioada de tratament voi beneficia de o lucrare dentară provizorie? Cu siguranță! Indiferent de caz, pacientul va avea o lucrare provizorie, care va masca dintele sau dinții lipsă.
Există situații în care sunt necesare extracțiile dinților din zonele estetice din diferite motive: fractura radiculară a unui dinte suprasolicitat, accident care poate să compromită unul sau mai mulți dinți, anodonția (lipsa) unui dinte permanent, cu prezenţa în gură a celui de lapte. În acest caz se poate insera implantul imediat după extractie, evitând astfel neplăcerile create de urgențele estetice. Extracţia unui dinte frontal urmată de inserarea imediată a unui implant și restaurarea provizorie rapidă fixă este privită ca fiind cea mai acceptabilă opțiune de tratament în majoritatea situațiilor critice din punct de vedere estetic.
Design: Toate implanturile utilizate sunt din titan de gradul 4, sablate cu TiO2 şi modificate cu fluoruri, având un design cu microfilete coronare.
Principiul: ALL-ON-4:
Acest principiu implantologic se adresează pacientului care își dorește implanturi și lucrare fixă, dar care este edentat total (nu mai are nici un dinte) și care poartă proteză mobilă; dinții existenți sunt sever afectați de carii complicate și boală parodontală în formă avansată, pacientul având atrofie osoasă severă în zona posterioară mandibulară.