Ortodonția reprezintă o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento - maxilare.

Poziția incorectă a dinților este frecvent afectată de carie și obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar ce poate duce la dureri de cap și la disfuncții ale articulațiilor temporomandibulare. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic.

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare se face cu ajutorul aparatelor funcționale, aparate ortodontice mobile și fixe.
Datorită tehnicilor de ultimă generație, aparatele ortodontice se pot folosi la orice vârstă. Pe baza examinării clinice și paraclinice (modele de studiu, radiografii) se stabilește planul de tratament.
 
Aparatele dentare mobile sunt:
- plăcuța palatinală cu arc transpalatinal, care se aplică la nivelul maxilarului și are efect de dilatare al acestuia;
- monoblocul, un aparat acrilic cu efect de dilatare la nivelul ambelor maxilare;
- menținătoarele de spațiu mobile, adică aparate acrilice folosite în cazul extracțiilor dentare precoce ale dinților temporari;
aparatul dentar Invisalign, care folosește mai multe gutiere transparente și comode, cu ajutorul cărora se imprimă dinților forțele gradual.
- gutierele de contenție;
- scuturile labiale sau vestibulare, aparate care se interpun între dinți și buze sau obraji;
- scutul lingual care previne interpunerea limbii între dinți;
 
Aparatele ortodontice fixe sunt:
- aparatele ortodontice clasice cu brackeți metalici;
- aparatele ortodontice cu brackeți de safir care îmbină eficiența cu aspectul estetic ideal datorită brackeților transparenți;
- aparatul dentar invizibil Harmony care folosește tehnica orală, brackeții fiind colați la nivelul suprafețelor orale ale dinților. Brackeții și arcurile acestui aparat se realizează individual pe baza amprentei dentare.
- aparatele fixe special, folosite în decondiționarea obiceiurilor vicioase;
- menținătoarele de spațiu fixe;
 - mini-implantul ortodontic, un șurub de lățime mică, de aproximativ 1,2-2 mmcare se poziționează între rădăcinile a doi dinți. Acesta se folosește în general atunci când sunt insuficienți dinți pe arcadă și funcționează ca o ancoră.