Endodonția modernă: Endodonția, ca ramură distinctă a stomatologiei, a cunoscut de-a lungul timpului o multitudine de materiale, instrumente și tehnici. Istoria endodonției este fascinantă, presărată cu nenumărate încercări ingenioase de a umple spațiul complex din interiorul rădăcinii. O simplă privire asupra imaginii publicate de Hess în 1967, ne face să înțelegem cât de dificilă poate fi această provocare.
 
În pofida cercetărilor și evoluției continue în domeniul materialelor și al tehnicilor de umplere tridimensională, spațiul endodontic se dovedește a fi și astăzi o provocare demnă de cea mai mare atenție. Succesul clinic a crescut în zilele noastre până la 90%, în cazul tratamentelor endodontice efectuate la cele mai înalte standarde. Simţul clinic, meticulozitatea şi mai ales experienţa trebuie să fie susținute de aparatură, materiale și instrumente de ultimă generație.

Obturația endodontică are ca obiectiv salvarea de la extracție și menținerea funcțională pe arcadă, timp îndelungat, a unui dinte a cărui pulpă a fost compromisă.
Scopul endodonției este de a sigila și de a reproduce cât mai fidel anatomia sistemelor endodontice. Acest lucru este posibil numai folosind aparatură și instrumentar de ultimă generație, cum ar fi aparate pentru determinarea lungimii de lucru (apex locator Morita), motoare endodontice (NSK, Morita, VDW Gold Reciproc cu funcție de Auto-Reverse pentru a nu leza țesuturile peri-radiculare) pentru prepararea canalelor radiculare, sisteme de ace rotative (ProTaper Universal-Dentsply, ProTaper Gold-Dentsply, Hyflex CM-Coltene Whaladent, Hyflex EDM-Coltene Whaladent, Reciproc-VDW). Având la dispoziție aceste tehnologii și sisteme rotative putem oferi un tratament endodontic corect oricărui pacient. Tratamentul se realizează în condiții de maximă siguranță, asepsie și antisepsie, sub izolare cu diga. Pe parcursul tratamentului se efectuează radiografii de control pentru a ne asigura că pacientul beneficiază de un tratament corect și complet.
 
Tehnica compactării verticale la cald în undă continuă a gutapercii:
În noiembrie 1967, profesorul dr. Herbert Schilder de la Boston University descrie într-o revistă de profil tehnica ce îi va purta numele de umplere tridimensională a canalelor radiculare cu gutaperca termoplasticizată. Acest articol extraordinar a fost una din pietrele de temelie ale endodonției moderne.
 
Tehnica compactării verticale la cald permite umplerea spaţiului endodontic, prin exercitarea unor forţe hidraulice asupra gutapercii plasticizate, cu o cantitate crescută de material omogen, stabil dimensional, inert şi nu în ultimul rând, tolerat biologic. Contracţia, care are loc odată cu răcirea gutapercii, este compensată prin presiunea continuă exercitată de clinician și de aplicarea unui sigilant în prealabil.

Tehnica Gutta-Carrier permite închiderea unor canale foarte curbate în treimea coronară. Gutaperca încălzită se află pe un carrier (miez) de plastic foarte flexibil ce permite inserția ei urmând anatomia radiculară.

Tehnica Monocon este realizată cu ajutorul gutapercii fluide la rece (Gutta Flow Bioseal 2-Coltene Whaladent) și a unui con de gutapercă. Ea este folosită îndeosebi în obturarea canalelor cu dublă curbură sau a canalelor foarte curbate în treimea apicală, ceea ce îngreunează obturarea lor prin tehnicile descrise mai sus.